Een ode aan Kaiser Karl

Uncategorized

Karl Lagerfeld wordt vandaag tachtig! En dat moet gevierd worden natuurlijk. In dit geval via een ode (is overigens ook meteen een prima excuus voor nieuwe schoenen of een Chanel lipstick).  Tachtig is niet niks, en dan werkt Karl ook nog eens dood leuk tachtig uur per week.  En Karl was daar waar Gabrielle er niet meer was, en het iconische Chanel nóg iconischer maakte en nog steeds maakt. Hoe zou Chanel eruit zien als Karl nooit had aangeklopt. Een ode heeft hij dus meer dan verdiend.  Bonne aniversaire Karl!

Karl and Cara

Zelf is Karl ook best een icoon te noemen. Naast zijn eigen label met winkels in onder andere Amsterdam en Parijs is over de man niets zeker. De ene keer is hij 77, de andere keer duikt er weer een video op waaruit blijkt dat hij weer ouder of jonger is.  Nu blijkt hij toch echt tachtig te worden. Alsnog: niets is zeker als het om meneer Lagerfeld gaat. En welke tachtigjarige heeft een werkweek van tachtig uur? Mocht je de beste man niet kennen, zul je nu wel heel benieuwd zijn wie Karl Lagerfeld nu wel niet is. Misschien heb je hem ondertussen al even gegoogled. Zo niet, zal ik even een korte samenvatting geven met de belangrijkste facts erin verwerkt. Hou je niet zo van de geschiedenis van historische, iconische personen? Niet gevreest, je kunt de volgende alinea gewoon overslaan.

Karl Lagerfeld

Karl Otto Lagerfeld werd misschien 10 september 1933 geboren,  In 1952 besloot hij te gaan wonen en werken in Parijs. Hier begon zijn modecarrière bij Balmain, vervolgens ging hij door  naar Patou, Chloé en Fendi. In 1982 kreeg Karl de opdracht om het modehuis Chanel te ‘verjongen’. Zo gezegd, zo gedaan. Karl heeft de 2.55 tas hier en daar veranderd en is daarna nooit meer weg gegaan bij Chanel. In de jaren negentig heeft hij nog wel ontworpen voor Chloé, maar Chanel is altijd gebleven. Oh, en in 1984 richtte Karl ook zijn eigen label op; Karl Lagerfeld. Alsof hij het nog niet druk genoeg had met één fulltime baan. Uiteindelijk in 2004 was Karl de eerste die de samenwerking aanging met modeketen H&M, waarna er velen volgden.

Maar al deze grote namen zijn niet de hoofdreden voor dit stuk en mijn fascinatie voor Karl. Nee, dat is hoe hij bekend staat om zijn klasse en grote naam in modeland, maar toch lekker doet wat hij zelf wil. Zoals lekker je ongezouten mening uiten, Karl heeft op deze manier al vaak krantenkoppen gehaald, en heel wat kritiek te verduren gehad. (Zie hier een infographic met een aantal van zijn uitspraken.) Maar ook de onverwachte dingen die Karl kan doen. Zo heeft Karl een grote liefde voor fotografie en korte films, zoals je bijvoorbeeld kan zien in mijn vorige artikel wat over een van zijn shortfilms gaat. Maar hij gebruikt zijn camera niet alleen voor prachtige films voor Chanel, nee, nog geen jaar terug heeft Karl een prostituee die haar eigen lingeriecollectie op wilde zetten geholpen door voor haar foto’s te maken van de collectie. Hiermee gaf hij haar natuurlijk boven alles een flinke dosis media aandacht.

grandecantatrice.blogspot.com

Dat is een van de dingen waarmee Karl zich onderscheidt, hij wordt niet voor niks Kaiser Karl genoemd. Karl is mysterieus, onvoorspelbaar en doet lekker wat hij zelf wil. Misschien is dat waarom hij toch net een tikkeltje anders is dan de rest?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s